Operatia de micsorare si ridicare a sanilor

Operatia de micsorare si ridicare a sanilor

Preocuparea unei femei pentru aspectul sanilor sai este un semn de normalitate si in acelasi timp de autorespect si civilizatie.

Desi sanii frumosi nu sunt o garantie de fericire, totusi un san cazut(ptozat) cu atrofie a glandei mamare sau disproportionat de mare fata de restul corpului are consecinte directe asupra calitatii vietii femeilor.

Conceptul de san frumos nu este unul matematic, riguros ci este structurat pe mai multe variabile reprezentate de varsta, greutate, inaltime, perimetrul toracelui, forma si dimensiunile initiale ale sanului si nu in ultima instanta experienta chirurgului in remodelarea sanului.

Femeile cu sanii lasati evita sa fie vazute dezbracate, isi cauta sutiene care sa mascheze si sa amelioreze aspectul sanilor, in mod inconstient isi modifica pozitia corpului, in timp ce femeile cu sani foarte mari si lasati din cauza greutatii excesive fac eforturi sa isi adapteze garderoba la dimensiunile bustului, sunt dependente de un anume model de sutien. In plus, in timp apar probleme de dinamica a coloanei vertebrale (dureri de spate, deformari), bretelele de la sutien devin dureroase, apar iritatii sau eruptii sub sani din cauza transpiratiei.

In ambele situatii exista corectie chirurgicala - operatia de ridicare a sanilor (mamoplastia de ridicare sau liftingul mamar) si operatia de micsorare a sanilor (mamoplastia de reductie) - cu scopul remodelarii sutienului cutanat si a formei si volumului glandei mamare.

Ce trebuie stiut inainte de operatie?

 • Consultatia preoperatorie este esentiala pentru evaluarea corecta a sanilor;
 • De preferat interventia sa se faca inafara perioadelor menstruale si la minim 3 luni de la intreruperea alaptarii;
 • Micsorarea/ridicarea sanilor nu apartine operatiilor dificile sau dureroase;
 • Recuperarea este rapida, 7-10 zile-fara restictii la activitatea cotidiana;
 • Se recomanda intreruperea tratamentului anticonceptional;
 • Avertizati medicul despre orice tratament medicamentos pe care il urmati in mod regulat;
 • Operatia poate fi facuta la orice varsta dupa 18 ani;
 • Femeilor peste 35 de ani li se recomanda un examen ecografic si/sau o mamografie preoperatorie;
 • Operatia de ridicare a sanilor permite alaptarea la o eventuala sarcina viitoare; in cazul micsorarii, in functie de volumul initial al sanului si de tehnica chirurgicala folosita este posibila alaptarea, dar nu este o regula;
 • Forma definitiva a sanului se apreciaza la 1-3 luni postoperator;
 • Nu se recomanda expunerea la soare fara sutien, indiferent daca sanul este operat sau nu;
 • Este corect ca in cazul operatiei de micsorare a sanului fragmente din tesutul excizat sa fie examinate la microscop.

Relatia cu cancerul de san

NICIUNA. Mai mult, in cazul sanilor mari, reducera cantitatii de tesut glandular este apreciata ca o metoda de prevenire a cancerului de san.

Sunt operatii riscante?

Riscurile si complicatiile legate de acest tip de interventii sunt cele generale: sangerare imediata, hematom, infectii. O atitudine corecta intra- si postoperatorie ca si evaluarea pacientei preoperator trebuie sa previna aparitia complicatiilor.

Tehnica chirurgicala

Principiul chirurgical este similar pentru ambele situatii-ptoza simpla sau ptoza cu sani voluminosi, adica repozitonarea complexului areolo-mamelonar si refacerea sutienului cutanat,cu singura deosebire ca in cazul sanilor de volum mare si lasati se modeleaza si glanda mamara in sensul exciziei unei parti din glanda si din tesutul gras in acord cu datele de statura ale pacientei.

In situatia in care femeile cu sanii cazuti si mici doresc si o marire,in aceiasi operatie se poate face si augmentarea (marirea) sanului cu proteza(implant), imbunatatirea aspectului sanului fiind cu atat mai spectaculoasa.

Cicatricile postoperatorii sunt in ambele cazuri periareolare,o cicatrice verticala de la areola spre santul submamar si, daca este necesar, inca o cicatrice orizontala in santul submamar-ele sunt foarte bine camuflate de umbrele sanului si de diferenta de culoare dintre areola si pielea sanului.

Postoperator se recomanda purtarea unui sutien special (bustiera)timp de 4-6 saptamani pentru ca tesuturile sa se adapteze la noua forma.

Beneficiile unor astfel de interventii sunt imediate-pacienta poate aprecia de a doua zi aspectul sanilor, resimte imediat o senzatie de usurare daca sanii au fost voluminosi, isi recapata increderea in sine si nu de putine ori se intreaba de ce nu a luat aceasta decizie mai demult.

Interventia

Inainte/dupa


dr. Ileana Boiangiu, Profesionalism, Comunicare, Transparență, Empatie, Răbdare

Alături de tine, găsim impreună cele mai bune soluții și garantăm reușita tuturor intervențiilor.