Reconstructia sanului dupa mastectomie

Reconstructie san dupa mastectomie

Cancerul de san este una dintre maladiile cele mai cercetate pe de o parte pentru ca este cea mai frecventa forma de cancer la femei, iar pe de alta parte din cauza impactului psihosocial al localizarii. Boala afecteaza un organ care este direct si intim conectat la feminitate, sexualitate, autorespect si incredere de sine.

Presiunea asupra lumii medicale a fost si este uriasa in incercarea de a reda femeilor operate de cancer de san capacitatea si caile de a accepta si de a se adapta la noua conditie a aspectului fizic si la o noua reprezentare a schemei corporale. Echipa medicala implicata in tratamentul unei femei cu neoplasm mamar treduie sa cuprinda medical oncolog, chirurgul plastic, radioterapeutul, psihologul, ginecologul alaturi de grupul reprezentat de sot, copii si restul familiei.

Intotdeauna, pacientei diagnosticate cu cancer de san trebuie sa i se prezinte optiunea sau alternativa-imediata sau ulterioara- a reconstructiei sanului extirpat, astfel incat pacienta sa poata lua o decizie pe deplin informata.

Este o greseala capitala ca, dupa ce a fost diagnosticata, pacientei sa i se induca idea ca prioritara este ”scoaterea” sanului afectat si pe urma “vom mai vedea” .

Femeia trebuie sa simta in orice moment ca exista o solutie de refacere anatomica a sanului si ca parcurgerea perioadei cu un singur san poate fi temporara – altfel ea va dezvolta modificari psihosociale de intensitate diferita de la stari depresive,pana la accese de furie, neglijenta in ceea ce o priveste sau pentru familie,dezinteres pentru persoana sa, pentru locul de munca,teama de revenire a bolii (56% din femeile operate au astfel de manifestari).

Decizia chirurgicala prioritara apartine chirurgului oncolog care decide tipul de interventie asupra sanului in functie de stadiul bolii, ca si terapiile adjuvante pre-sau postoperatorii (iradiere,chimioterapie, castrare medicamentoasa sau chirugicala,etc).

Tipul de interventie oncologica care poate fi: mastectomie = extirparea sanului “in bloc”,mastectomie subcutana = extirparea glandei mamare cu conservarea tesutului cutanat(pielii) al sanului cu sau fara conservarea complexului areolo-mamelonar sau extirparea numai a unui segment (sector) din san, este unul din factorii care influenteaza direct metoda de reconstructie.

Reconstructia sanului se decide in functie de tipul de interventie oncologica, de stadiul bolii neoplazice, de necesitatea unui tratament de iradiere ulterior,de complianta si motivatia pacientei, de varsta si statusul ei biologic(posibil alte boli cronice asociate) si, nu in ultima instanta, de metoda pe care pacienta o alege dupa consultarea cu chirurgul plastician.

Ca principiu, reconstructia se poate face in aceeasi sedinta operatorie cu extirparea sanului si este cazul in care reconstructia se face de regula cu proteze mamare special fabricate al caror cost este intre 800-1000E.

Reconstructia la distanta in timp de momentul mastectomiei se poate realiza fie cu proteze speciale, fie prin utilizarea de tesuturi vii denumite lambouri, care se iau din alte parti ale corpului(spate, abdomen, fese) si care se aduc la locul de unde sanul lipseste sau chiar prin combinarea celor 2 metode-proteza +lambou.

Ce trebuie sa stie pacienta care se va confrunta cu extirparea unui san:

  • daca doreste o reconstructie de san trebuie sa consulte inainte un chirurg plastician;
  • medicul oncolog si chirurgul plastician pot colabora in mod direct sau se pot informa astfel incat sa se aleaga metoda de reconstructie si momentul acesteia;
  • reconstructia sanului nu exclude monitorizarea oncologica ;
  • terapiile secundare (chimioterapie,iradiere) se pot face si la paciente cu reconstructii de san;
  • reconstructia de san poate presupune si alte interventii suplimentare, de ex. simetrizarea sanului reconstruit cu sanul restant;

Ce trebuie sa stie o pacienta cu mastectomie in antecedente:

  • poate in orice moment sa consulte un chirurg plastician despre posibilitatile de reconstructie a sanului;
  • chirurgul plastician trebuie sa aiba toate datele medicale referitoare la interventia de mastectomie, stadiul bolii,tratamente urmate.;
  • interventiile de simetrizare a sanului refacut cu sanul natural sunt aproape o regula.

Pacientele trebuie sa stie ca acest gen de interventii nu se incadreaza in categoria interventiilor estetice si ca urmare sunt suportate de fondul asigurarilor de sanatate (daca pacienta este asigurata), mai putin implantul/proteza care nu sunt decontate de casa de asigurari si al carui cost trebuie sa il suporte pacienta.

Gradul de satisfactie al pacientelor care au sanul reconstruit este enorm, la inceput cel mai mare impact avandu-l renuntarea la proteza externa din sutien,iar ulterior bucuria de se imbraca si de a se misca fara grija ca zona cu sanul extirpat poate deveni vizibila in mod accidental.

Interventia

Inainte/dupa


dr. Ileana Boiangiu, Profesionalism, Comunicare, Transparență, Empatie, Răbdare

Alături de tine, găsim impreună cele mai bune soluții și garantăm reușita tuturor intervențiilor.