Corectie urechi

Denumirea uzuala de” urechi clapauge”se refera la urechile care au componeneta cartilaginoasa si cutanata normal dar cu o arhitectura(modelare) defectuoasa astfel incat se creaza aspectul de urechi proeminente sau decolate.

Elementul particular care creaza imaginea de ureche proeminenta  este distant mare dintre pavilionul auricular si cap,combinata sau nu cu un defect de modelare si relief a structurii cartilaginoase care formeaza pavilionul auricular – defectul de pozitionare/modelare este rezultatul unei anomalii in dezvoltarea embriologica(intrauterina) a structurii urechii.

Este frecventa bilateral si mai suparatoare pentru barbate la care defectul de modelare este mai vizibil din cauza tunsorii. 

La simpla presiune cu degetele pe pavilionul auricular cartilajul se modeleaza astfel incat aspectul de ureche proeminenta dispare.

 

Indicatii
Tratamentul este numai chirurgical si se adreseaza atat adultilor cat si copiilor mai mari de 7-10 ani care adeseori devin constienti de acest defect din cauza colegilor de scoala.
Operatia consta in remodelarea chirurgicala a cartilajului printr-o incizie perfect ascunsa in spatele urechii.


Riscuri si complicatii pentru operatia de corectie urechi:

Desi se incadreaza in categoria interventiilor chirurgicale usoare/medii exista riscul imediat postoperator  de sangerare/hematom intrucat pavilionul auricular este o zona intens vascularizata.
Poate aparea infectia la nivelul zonei operate, cartilajul fiind o structura anatomica cu capacitate mica de autoaparare la microbi.

Rezultatul postoperator nedurabil in timp cu revenirea cartilajului la forma initiala apare in cazul unei tehnici chirurgicale incorecte sau inadecvate


Caracteristici operatie corectie urechi

– Interventia se efectueaza cu anestezie generala la copii si/sau cu anestezie locala la adulti si dureaza 1,5-2 ore;
– Nu necesita spitalizare;
– Postoperator sunt necesare numai analgetice usoare;
– Este obligatorie purtarea unei banderole compressive timp de 2-4 saptamani;
– Activitatea sportiva de contact este interzisa timp de 3 saptamani;
– Pacientul se poate spala pe cap dupa 3 zile de la operatie.

 

Poze inainte dupa operatie corectie urechi: