Interventii sani / Ginecomastie

Ginecomastia se refera la aspectul feminizat al zonei mamare la barbati, referitor la volum, proeminenta si dimensiunea areolei.

Cand trebuie sa apelez la ginecomastie?

Ginecomastia este prezenta cu precadere la tinerii cu varsta cuprinsa intre 14 si 20 de ani, si poate disparea o data cu modificarile hormonale cauzate de pubertate. Daca dupa aceasta varsta persista, ea poate fi prezenta la un san sau la amandoi.

Este ginecomastia potrivita pentru mine?

Daca dupa perioada pubertatii se observa un aspect feminizat al zonei mamare este necesara interventia medicului estetician pentru corectarea volumului si proeminentelor aparute.

Ce se intampla in timpul interventiei?

De cele mai multe ori, in timpul interventiei de ginecomastie, se combina lipoaspiratia tesutului grasos, cu excizia tesutului glandular, printr-o incizie periareolara. In cazul in care este necesara indepartarea pielii in exces, aceasta se va face printr-o excizie periareolara sau verticala/transversala.

Interventia nu este una dureroasa, are o durata de aproximativ 1-2 ore si se executa cu anestezie generala, sau anestezie locala in situatia in care este necesara doar lipoaspiratia tesutului grasos.

Tipuri de ginecomastie

  • Ginecomastia glandulara se trateaza chirurgical, prin mastectomie subcutanata, adica prin excizia tesutului glandular. Incidenta de cauza endocrina este mai rara cand este vorba despre barbatii tineri.
  • Pseudoginecomastia este mai intalnita la barbatul adult si reprezinta cresterea volumului glandei mamare, indusa predominant de tesutul grasos. Acest tip de ginecomastie se rezolva prin lipoaspiratie.
  • Forma mixta, in care este prezent tesut glandular si tesut adipos se trateaza atat cu lipoaspiratie, cat si cu interventie chirurgicala de excizie a tesutului glandular.

Cele 3 forme vor fi dinstinse printr-un examen clinic palpator si examen ecografic. Cazurile care prezinta ginecomastie glandulara vor avea o consistenta ferma si mai crescuta, comparativ cu pseudoginecomastia unde tesutul este moale si flasc.

Sunt recomandate totusi si testele endocrinologice in cazul ginecomastiei glandulare, in vederea depistarii eventualelor anomalii.

Riscuri si complicatii posibile in operatia de ginecomastie

  • In cazul lipoaspiratiei pot aparea seroame si hematoame.
  • Exista un risc de infectie in zona mamara care prezinta par, de aceea se rade inainte de operatie.
  • In cazul in care se excizeaza mai mult tesut exista riscul aparitiei unei depresiuni in zona pectorala.

Indicatii posoperatorii in cazul ginecomastiei

  • In prima luna de la ginecomastie se recomanda purtarea echipamentului compresiv.
  • Se recomanda evitarea expunerii la soare a zonei in care s-a intervenit timp de o luna.
  • Dupa 1-2 luni se pot relua activitatile fizice intense.

Hipertrofie mamara masculina. Pacient 27 ani


dr. Ileana Boiangiu, Profesionalism, Comunicare, Transparență, Empatie, Răbdare

Alături de tine, găsim impreună cele mai bune soluții și garantăm reușita tuturor intervențiilor.