Reconstructia sanului dupa mastectomie

Chirurgia plastica isi asuma, pe langa alte scopuri, si reconstruirea unei parti a corpului sau a unei functii deteriorate sau absente.
 
Cancerul de san este una dintre maladiile cele mai cercetate pe de o parte pentru ca este cea mai frecventa forma de cancer la femei, iar pe de alta parte din cauza impactului psihosocial al localizarii.
 
Boala afecteaza un organ care este direct si intim conectat la feminitate, sexualitate, autorespect si incredere de sine.
Presiunea asupra lumii medicale a fost si este uriasa in incercarea de a reda femeilor operate de cancer de san capacitatea si caile de a accepta si de a se adapta la noua conditie a aspectului fizic si la o noua reprezentare a schemei corporale. Echipa medicala implicata in tratamentul unei femei cu neoplasm mamar treduie sa cuprinda medical oncolog, chirurgul plastic, radioterapeutul, psihologul, ginecologul alaturi de grupul reprezentat de sot, copii si restul familiei.
 
Intotdeauna, pacientei diagnosticate cu cancer de san trebuie sa i se prezinte optiunea sau alternativa-imediata sau ulterioara- a reconstructiei sanului extirpat, astfel incat pacienta sa poata lua o decizie pe deplin informata.
 
Este o greseala capitala ca, dupa ce a fost diagnosticata, pacientei sa i se induca idea ca prioritara este ”scoaterea” sanului afectat si pe urma “vom mai vedea” .
 
Femeia trebuie sa simta in orice moment ca exista o solutie de refacere anatomica a sanului si ca parcurgerea perioadei cu un singur san poate fi temporara – altfel ea va dezvolta modificari psihosociale de intensitate diferita de la stari depresive,pana la accese de furie, neglijenta in ceea ce o priveste sau pentru familie,dezinteres pentru persoana sa, pentru locul de munca,teama de revenire a bolii (56% din femeile operate au astfel de manifestari).
 
Decizia chirurgicala prioritara apartine chirurgului oncolog care decide tipul de interventie asupra sanului in functie de stadiul bolii, ca si terapiile adjuvante pre-sau postoperatorii (iradiere,chimioterapie, castrare medicamentoasa sau chirugicala,etc).
 
Tipul de interventie oncologica care poate fi: mastectomie = extirparea sanului “in bloc”,mastectomie subcutana = extirparea glandei mamare cu conservarea tesutului cutanat(pielii) al sanului cu sau fara conservarea complexului areolo-mamelonar sau extirparea numai a unui segment (sector) din san, este unul din factorii care influenteaza direct metoda de reconstructie.
Reconstructia sanului se decide in functie de tipul de interventie oncologica, de stadiul bolii neoplazice, de necesitatea unui tratament de iradiere ulterior,de complianta si motivatia  pacientei, de varsta si statusul ei biologic(posibil alte boli cronice asociate) si, nu in ultima instanta, de metoda pe care pacienta o alege dupa consultarea cu chirurgul plastician.
Ca principiu, reconstructia se poate face in aceeasi sedinta operatorie cu extirparea sanului si este cazul in care reconstructia se face de regula cu proteze mamare special fabricate al caror cost este intre 800-1000E.
 
Reconstructia la distanta in timp de momentul mastectomiei se poate realiza fie cu proteze speciale, fie prin utilizarea de tesuturi vii denumite lambouri, care se iau din alte parti ale corpului(spate, abdomen, fese) si care se aduc la locul de unde sanul lipseste sau chiar prin combinarea celor 2 metode-proteza +lambou.
 
Ce trebuie sa stie pacienta care se va confrunta cu extirparea unui san:
-daca doreste o reconstructie de san trebuie sa consulte inainte un chirurg plastician;
-medicul oncolog si chirurgul plastician pot colabora in mod direct sau se pot informa astfel incat sa se aleaga metoda de reconstructie si momentul acesteia;
-reconstructia sanului nu exclude monitorizarea oncologica ;
-terapiile secundare (chimioterapie,iradiere) se pot face si la paciente cu reconstructii de san;
-reconstructia de san poate presupune si alte interventii suplimentare, de ex. simetrizarea sanului reconstruit cu sanul restant;
 
Ce trebuie sa stie o pacienta cu mastectomie in antecedente:
-poate in orice moment sa consulte un chirurg plastician despre posibilitatile de reconstructie a sanului;
-chirurgul plastician trebuie sa aiba toate datele medicale referitoare la interventia de mastectomie, stadiul bolii,tratamente urmate.;
-interventiile de simetrizare a sanului refacut cu sanul natural sunt aproape o regula.
 
Pacientele trebuie sa stie ca acest gen de interventii nu se incadreaza in categoria interventiilor estetice si ca urmare sunt suportate de fondul asigurarilor de sanatate (daca pacienta este asigurata), mai putin implantul/proteza care nu sunt decontate de casa de asigurari si al carui cost trebuie sa il suporte pacienta.
Gradul de satisfactie al pacientelor care au sanul reconstruit este enorm, la inceput cel mai mare impact avandu-l renuntarea la proteza externa din sutien,iar ulterior bucuria de se imbraca si de a se misca fara grija ca zona cu sanul extirpat poate deveni vizibila in mod accidental.
 
 
Aflati informatii si despre alte operatii de chirurgie estetica efectuate de Doctor Ileana Boiangiu: operatia de marire de sani, lipoaspiratia, rinoplastie, micsorare si ridicare de sani.
 
 
-

9 Responses to Reconstructia sanului dupa mastectomie

 1. Gabriela says:

  Buna ziua,am 47 de ani, sunt o pacienta depistata cu carcinom lobular in situ (b9lateral).Am fost operata de mai multe ori ,in dec. 2012 mi s-a facut mastectomie subcutanata bilateral, de aprox. trei saptamani am facut si operatie de histerectomie.Mis-a propus scoaterea ovarelor pentru oprirea menstruatiei, sa pot urma tratamentul cu Tamoxifen, pt. ca au fost probleme si pe uter am preferat aceasta interventie.Astept rezultatul histopatologic si sa merg la Cluj sa mi se prescrie tratamentul indicat de catre oncolog.Doresc sa stiu cum trebuie sa procedez sa beneficiez de reconstructie mamara bilaterala, pri CAS, si ce costuri trebuie sa suport.Unde se pot face aceste interventii, clinica de stat s-au particulara si pasii care trebuie urmati, unde ma adresez la inceput.Va multumesc si astept un raspuns, mai concret.

 2. admin says:

  Buna ziua,

  Reconstructia bilaterala o puteti face in baza asigurarilor de sanatate numai la un spital public si numai in cazul in care se utilizeaza pentru reconstructie tesuturi de la dvs.Daca optati pentru o reconstructie cu implante costul implantelor il plateste pacienta(aprox.900 E).
  Pentru inceput cred ca ar fi bine sa veniti la o consultatie pentru a evalua situatia si a stabili ce tip de reconstructie se potriveste si pentru a primi mai multe detalii.

  Numai bine,
  Dr.Ileana Boiangiu

 3. catalina says:

  Buna ziua. Voi suferi si eu o operatie de mastectomie cu reconstructie operarie.lamuritima si pe mine ce costa 900 euro un singur implant sau ambele. Va multumesc.

 4. admin says:

  Buna ziua,

  Din cate stiu eu 900 E este pretul pentru 2 implante,dar in functie de tipul,forma si producator pretul poate varia.

  Numai bine,
  Dr.Ileana Boiangiu

 5. catalina says:

  multumesc.Indrasnsc sa va intreb daca este bine sa fac reconstructia operator sunt o femeie activa si imi doresc foarte mult sa fiu o femeie normala.am sanii mici , dar tot va fi asimetrie . se poate sa mii faca pe amandoi odota ?am facut 6 sedinte de chimio ,tumora s-a restrans f. bine . VA ROG UN SFAT. am her 2 negativ.
  e vreo problema? nu mai stiu ce sa mai gandesc.
  va multumesc din suflet. NUMAI BINE

 6. nela says:

  Buna ziua,
  Sunt operata de san mastectomie, cancer de san de 1 an,nu am facut chimio sau radio doar tratament hormonal,probabil 5 ani. Mana este putin umflata sub brat si pana la cot. Pot opta pentru reconstructie mamara? Limfedemul se accentueaza sau se atenueaza dupa reconstructia sanului?
  Va multumesc.

 7. admin says:

  Buna ziua,

  Puteti recurge la reconstructie de san;dupa reconstructia de san cu tesuturi autologe(tesuturi de la dvs.)limfedemul se poate ameliora/dispare dupa cum,in cazul in care nu va operati,limfedemul poate ramane asa cum este(cea mai buna situatie) sau poate progresa lent cu interesarea intregului membru superior.
  Va stau la dispozitie cu orice alte detalii.

  Numai bine,
  Dr.Ileana Boiangiu

 8. luminita says:

  Buna ziua. Am 38ani.In 2010 am fost operata la san pentru carcinom ductal invaziv( sector). Saptamana trecuta am facut biopsie la acelasi san , dar in alta regiune si a iesit carcinom ductal in situ. Medicul oncolog mi-a recomandat sa fac mastectomie bilaterala cu reconstructie in acelasi timp .Am o bunica decedata de cancer mamar si o sora cu cancer mamar descoperit in 2010 odata cu mine.Ce ma sfatuiti sa fac?As putea face reconstructia decontata de stat iar eu sa cumpar implanturile (sunt foarte slaba si cred ca nu merge cu tesut propriu) ? Va multumesc! O zi buna !

 9. admin says:

  Buna ziua,

  Reconstructia bilaterala simultana cu mastectomia se poate face cu implant decontat de CNAS intrucat acum exista un program national.
  As prefera sa ne vedem la o consultatie pentru o evaluare corecta a alternativelor de reconstructie.

  Numai bine,
  Dr.Ileana Boiangiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>