Modelare corporala / Lipoaspiratie

Lipoaspiratia este una dintre cele mai cerute interventii din domeniul chirurgiei estetice, deoarece este o metoda foarte eficienta de remodelare a corpului cu rezultate vizibile si de lunga durata.

Cand trebuie sa apelez la lipoaspiratie?

Lipoaspiratia este recomandata atunci cand sunt prezente depozite de grasime de care ne este imposibil sa scapam cu ajutorul dietelor si a sportului.

Prin lipoaspiratie se elimina grasimea in exces din diferite parti ale corpului cum ar fi: abdomenul, coapsele, fesele, soldurile, bratele, gusa etc.

Este lipoaspiratia potrivita pentru mine?

Lipoaspiratia se adreseaza tuturor persoanelor indiferent de varsta sau sex, cu o greutate corporala apropiata de normal, care au o piele elastica dar prezinta depozite de grasime in exces.

Ce se intampla in timpul operatiei de lipoaspiratie?

Lipoaspiratia se poate realiza cu anestezie generala sau locala. Tipul anesteziei este stabilit de comun acord inainte de interventie. Durata lipoaspiratiei depinde de cat de extinsa este zona si de cantitatea de grasime extrasa. De regula, timpul aproximativ pentru lipoaspiratie este o ora pentru o zona.

Lipoaspiratia incepe prin introducerea unei canule speciale printr-o incizie de 3-4 mm iar prin miscari repetate, grupuri de celule grasoase sunt separate si aspirate. Datorita tehnologiilor aparute exista mai multe abordari ale lipoaspiratiei cum ar fi lipoaspiratia cu laser, ultrasunete, asistata de apa sau electric.

Tehnicile moderne folosesc injectarea ariei care va fi aspirata cu un lichid care contine anestezic diluat, pentru a reduce disconfortul postoperator, plus adrenalina, care reduce sangerarea. Aceste tehnici se numesc "tehnici tumescente". Imediat dupa terminarea lipoaspiratiei, zonele aspirate sunt pansate cu pansament compresiv pentru a preveni formarea seroamelor si hematoamelor.

Riscuri in operatia de lipoaspiratie


De regula complicatiile lipoaspiratiei sunt rare, daca selectia pacientilor a fost facuta cu atentie. Riscurile sunt mai mari atunci cand se incearca aspirarea unei cantitati prea mari de grasime, putand aparea infectii, hematoame sau seroame.

Cea mai grava complicatie este embolia grasoasa sau trombembolia, atunci cand un lobul adipos sau un cheag de sange pot migra prin circulatie la plaman. Pentru prevenirea acestei complicatii se administreaza medicamente antitrombotice, iar lipoaspiratia se face cu canule de diametru mai mic.

De asemenea, pot aparea denivelari marcate tegumentare, mai ales la persoanele in varsta, care au o elasticitate redusa a pielii.

Indicatii postoperatorii

  • spitalizarea pentru lipoaspiratie dureaza 1 zi
  • obligatoriu se poarta o contentie elastica (pantalon/body) timp de 4-6 saptamani, pentru a evita aparitia hematoamelor/seroamelor si pentru a favoriza redistribuirea tegumentara;
  • vanataile si umflaturile dispar in 2-3 saptamani, dar activitatea obisnuita poate fi reluata in aproximativ 7 zile;
  • masajul si gimnastica se pot incepe la 6-8 saptamani postoperator;
  • in zonele in care se practica lipoaspiratia nu se mai acumuleaza grasime dar, daca nu se mentine un regim igieno-dietetic de mentinere a greutatii corporale, grasimea se va depune in zonele in care nu s-a facut lipoaspiratie;
  • se poate repeta dupa minim 6 luni pe aceleasi zone;
  • lipoaspiratia in regiunea abdominala nu contraindica o sarcina viitoare.

Caz 1

Caz 2

Caz 3

Caz 4

Caz 5

Caz 6

Caz 7

Caz 9


dr. Ileana Boiangiu, Profesionalism, Comunicare, Transparență, Empatie, Răbdare

Alături de tine, găsim impreună cele mai bune soluții și garantăm reușita tuturor intervențiilor.